Macam biasa, aku nak kongsi resepi yang aku buat untuk sarapan pagi ni. Saje nak buat kuih ketayap lah pulak kan..Selalu beli mesti jumpe yang kureng memuaskan hati. Ade org untuk inti, guna semula kelapa yang telah diambil santan. Memang la rasenya xsedap pun. Gula melaka pulak ala2 je letak nya, so bila buat sendiri hambik ko puas ati, letakla inti seberapa banyak yg korang nak kan..
KUIH KETAYAP KU YANG GUMUKS GUMUKS |
KULIT
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan
1 sudu teh garam,
pewarna hijau
sedikit minyak utk disapu pada kuali
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan
1 sudu teh garam,
pewarna hijau
sedikit minyak utk disapu pada kuali
INTI
1 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
Cara Penyediaan
1 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
Cara Penyediaan
INTI
- Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi
- Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan.
KULIT
- Semua bahan dikisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis
- Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
Sebenarnya resepi yang aku buat ni sangat2 lah senang utk diri aku. Ade yang buat agak rumit jugak.. Tapi dengan resepi aku ni jadik pun..So uolss SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment