19/3/2013
10:11AM
tetibe cam teringin nak makan murtabak..tp nak tunggu pasar malam yang malas tu..so pegi kedai beli kulit popia..bahan2 lain dah ade..terus dapat idea nak buat murtabak mini..hihi..jom kita kongsi resepi yang simple & cepat ni..
inti |
bhn2:
sebiji bwg putih (potong dadu)
sebiji bwg besar (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
mix vegetable
isi ayam(ptg kecik2) - blh ganti daging kalau suka
1 sudu rempah kari
2 biji telor ayam
garam secukupnya
kulit popia
minyak utk menumis dan goreng
cara2:
-tumis bwg putih,
-masuk serbuk rempah kari daging yg dibancuh dgn sdkt air
-tggu pecah myk, masuk isi ayam dan air
-agak mendidih/hampir msk, msuk kentang,msk garam
-bila kentang dah empuk,msk bwg & mix vegetable,
-gaul rata & biarkan seketika sblum ttp api
-pecahkan telur dlm inti tadi
-letkkan 2-3 sudu int dan balut inti tu atas kulit popia
-goreng sampai garing...then balikkan..
-biar garing lg sebelah...siap hidang