Selamat malam semua. Hari ni nak buat resepi ketam masak lemak yang simple. Resepi ni favourite incik hubby..Ketam plak mmg favourite aku pun..Resepi ni simple je yang penting sedap kan..huhuhu
![]() |
KETAM MASAK LEMAK CILI PADI |
BAHAN-BAHAN
- 5-6 ekor ketam
- Santan 1 kotak kecil
- 9 batang cili padi (ikut korang la kan nak pedas mana)
- kunyit hidup
- 3 batang serai di titik
- sekeping asam keping
- garam (mmg kene ade la kan)
CARA-CARA
- Tumbuk cili padi dan kunyit sehingga lumat.
- masukkan ke dlm periuk bersama-sama santan pekat tadi
- lepas tu masukkan serai yang dititik tadi
- masukkan pula ketam & asam keping
- kacau dan masukkan garam secukup rasa
- kacau sehingga ketam bertukar warna dan dah boleh lah angkat
Senang je kan? yang penting jgn bagi kuah tu pecah minyak so kene kacau je lah kuah tadi..
SELAMAT MENCUBA!!