27/12/12
10:02AM
morning..sementara ada masa & xade ape dah nak buat, tetiber rase nak hapdate resepi gulai tempoyak ikan kembong yang aku masak utk lunch last week..ngeh ngeh..baru berkesempatan nak berkongsi resepi khenn...
mesti tertanye, kenapa nak buat gulai tempoyak ikan kembong kan?nape x masak ayam masak lemak tempoyak ke kan?eh suke hati lah kan..??kekeke..
sebenarnye bukan ape, sebab pertama, kat umah ade ikan kembong & ayam tapi masalah nya santan pula xade,so aku tetiber rase nk tukar plak selera..k mudah cepat dan sedap gak..
Bahan-bahan:
- ikan kembung ~ ikulah berape ekor korang nak kan
- 15 biji lebih atau kurang cili api ~ tumbuk
- 1 batang serai ~di titik
- 2 sudu atau lebih tempoyak
- Serbuk kunyit secukupnya
- Garam dan sedikit gula.
- asam keping sikit
- bendi (saje nak bg cantik sikit)
- Air ~ ikut pekat kuah yg diingini
Cara penyediaan
1. Masukkan cili api yg telah ditumbuk, tempoyak, serai,
kunyit dan air ke dalam periuk. Kacau rata supaya
tempoyak hancur dan tidak berketul. Masak sampai
mendidih
2. Kemudian masukkan ikan dan biarkan ikan sehingga
masak. Tambahkan garam dan sedikit gula. Kalau
kuah tidak masam, bolehlah ditambahkan tempoyak
lagi. masukkan asam keping, kemudian masukkan bendi
SIAP SUDAH |
ANTARA LAUK2 LAIN YANG DI MAKAN DGN GULAI TEMPOYAK.. :D |
selamat mencuba!!