1/4/2013
9:42PM
salam, hari ni nak kongsi resepi mee hoon bakso..sebenarnya buat mee hoon bakso ni last week tapi tak sempat nak hapdate uolss..biaselah bz sesangat..walaupun duk umah tapi bz bukan main...sedap gaks la mee hoon bakso ni..habis licin sebab, org2 dlm rumah ni memang feveret they all sup..
Bahan:
Mee/mihun
Pentol
Mee/mihun
Pentol
KUAH:
3 biji bawang merah dihiris
ulas bawang putih-ditumbuk
*1/2 inci halia-ditumbuk
*1sk lada sulah biji-ditumbuk
1 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam n perasa
sup bunjut
4 sekawan
Bahan sampingan:
Bahan sampingan:
taugeh
kentang
sambal cili api
kicap
sili sos
daun sup dihiris
bawang goreng
sambal cili api
kicap
sili sos
daun sup dihiris
bawang goreng
Cara:
1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk.masukkan 4 sekawan sehingga garing
2. Masukkan air
3 Masukkan sup bunjut, kentang, garam dan sedikit daun
sup/bawang, serbuk lada sulah & pati dagaing / ayam
4. Kemudian masukkan pentol (bebola daging).
5. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh. Tuang kuah dgn bebola. Jangan lupe taburkan daun sup
utk pedas, bolehlah buat cili padi yg ditumbuk dan dicampurkan dgn kicap..Ade jugak yang hidang dgn sos tomato..
SELAMAT MENCUBA
Penat gak pikir pentol tu ape. Rupenye bebola daging. Hahaha.. =D
ReplyDelete